Simba De Foxfit-app helpt kinderen met astma om met plezier te bewegen

Simba

Wat is het doel van dit onderzoek?
Het doel van het Simba onderzoek -het Stimuleren van Kinderen met Astma tot Meer Beweging- is om kinderen met astma met plezier en zelfvertrouwen te laten bewegen. Als je iets leuk vindt om te doen, dan doe je dat al snel vaker. Daarom hebben we samen met kinderen met astma de app Foxfit gemaakt waarmee ze op een leuke manier aanleren om meer te gaan bewegen.

Waarom is het onderzoek belangrijk?
Veel kinderen met astma bewegen te weinig, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor benauwdheid, terwijl bewegen juist heel belangrijk voor ze is. Het kan astmaklachten verminderen waardoor ze beter mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld op het speelplein en met kinderfeestjes.

Er bestaan al veel manieren om kinderen te helpen meer te bewegen, maar deze zijn vaak niet gericht op kinderen met astma of zijn juist heel erg gericht op het ‘ziek zijn’. Kinderen gebruiken het vaak niet omdat het niet past bij wat ze nodig hebben of omdat ze het niet leuk vinden.

Om iets te maken dat wél leuk en echt bruikbaar is, werken we bij het Simba-onderzoek juist samen met kinderen met astma. We vroegen deze kinderen wat volgens hen zelf helpt om meer te bewegen als je astma hebt. Deze vraag stelden we ook aan hun ouders en zorgverleners.